منظور از یک شبکه ی کامپیوتری چیست؟

هرگاه بتوانیم بین یک سری از کامپیوترها و وسایل جانبی آنها ارتباط برقرار کنیم، بطوری که همه ی آنها تحت یک سیستم عامل و یک قرارداد (پروتکل) کار نمایند آنگاه یک شبکه ی کامپیوتری داریم. یک شبکه ی کامپیوتری در پایه ای ترین سطح خود شامل فقط دو کامپیوتر است که توسط یک کابل به یکدیگر متصل شده اند ولی می توانند از داده ها به طور مشترک استفاده نمایند.

هدف از شبکه کردن کامپیوترها چیست؟

به همان نحوی که استفاده از کامپیوترهای شخصی بین کاربران رواج پیدا می کرد، بسیاری از ادارات، سازمان ها و شرکت ها احساس کردند که به ارتباط مابین کامپیوترها نیز نیازمند هستند و بر اساس همین نیاز و مزایای شبکه ها، شبکه های کامپیوتری پدید آمدند و جای خود را تقریبا" در بیشتر موسسات، ارگان ها و ادارات باز نمودند.

مزایای استفاده از شبکه های کامپیوتری به قرار زیر است:

کاهش هزینه ها از طریق به اشتراک گذاشتن برنامه های کاربردی، داده ها و وسایل جانبی.

دستگاه ها جانبی که از طریق شبکه می توانند به اشتراک گذاشته شوند عبارتند از:

چاپگر، مودم، دیسک سخت، CD-ROM، رسام(Plotter)، CD-Recorder و... استفاده موثر از زمان و صرفه جویی در وقت. ارتباطات موثرتر بین کاربران شبکه. به فرض اگر کاربران یک شبکه بر روی یک پروژه گروهی کار نمایند، می توانند از اقدامات و پیشرفت های یکدیگر به طرز قابل ملاحظه ای سود ببرند.

استفاده همزمان از یک برنامه ی خاص توسط کاربران متفاوت.

WAN , MAN , LAN

این سه عبارت بر اساس محدوده جغرافیایی که یک شبکه ی کامپیوتری در آن فعالیت می کند تقسیم بندی و تعریف شده اند.

Local Area Network) LAN):

این نوع شبکه به شبکه ی محلی نیز معروف است و از لحاظ محدوده جغرافیایی، وسعتی در حد یک آپارتمان و یا یک ساختمان چند طبقه را پشتیبانی می نماید. بیشتر شبکه های کامپیوتری که ممکن است ما با آنها برخورد داشته باشیم از نوع شبکه های محلی می باشند.

Metropolitan Area Network) MAN):

این نوع از شبکه، که به شبکه ی کلان شهری نیز معروف است، محدوده بیشتری را نسبت به نوع قبلی در بر می گیرد. فرض کنید یک کارخانه ی بزرگ دارای مساحتی در حدود چند هکتار می باشد و چندین ساختمان چند طبقه و دور از هم نیز در وسعت آن پراکنده شده اند. اگر بخواهیم تمام کامپیوترهای موجود در این کارخانه به یکدیگر وصل نموده و یک شبکه ی کامپیوتری واحد داشته باشیم باید از این نوع شبکه بهره بگیریم.

Wide Area Network) WAN):

این نوع از شبکه های کامپیوتری حتی از نوع قبلی هم وسیع تر می باشند و ارتباط بین کامپیوترها را در سطح شهرها و کشورها و حتی در تمام دنیا میسر می سازند. برای مثال باید بدانید که شبکه ی اینترنت از این نوع می باشد و به شبکه ی گسترده موسوم است